Veelgestelde vragen.
Om gietvloeren hun schone en frisse uitstraling te laten behouden, is het essentieel dat stof, zand en vuil regelmatig worden verwijderd met een stofwisser (swifer), een zachte bezem of een stofzuiger met een zachte borstel. Hiermee wordt tevens voorkomen dat zandkorrels krassen veroorzaken in de toplaag. Doorgaans is het voldoende om deze basisreiniging een- of tweemaal per week uit te voeren, maar bij intensiever gebruik van de gietvloer, bijvoorbeeld in kantoren, winkels of showrooms, is dagelijkse reiniging meer aangewezen.
Stofwissen of stofzuigen verwijdert alleen het losse vuil, maar niet het hardnekkiger vuil, dat voornamelijk bestaat uit de zogenaamde “vettige” deeltjes die zich samen met ander vuil ophopen en zich aan de gietvloer hechten. Om dit vuil te verwijderen en ervoor te zorgen dat het niet verder in de gietvloer kan doordringen, is het noodzakelijk deze nat te reinigen met een speciale gietvloerreiniger zoals de gietvloerreiniger EP 100 van SubliLabs.
Afhankelijk van de mate van vervuiling, EP 100 in de voorgeschreven verhouding mengen met lauw water en vervolgens het product op de vloer aanbrengen, bij voorkeur met een microvezel vlakmop. Een microvezel vlakmop absorbeert het vuil beter dan een gewone dweil en spettert niet, zodat er geen sporen op de muren achterblijven. Laat het product 5 tot 15 minuten inwerken.
Indien het vuil moeilijk los komt kan gebruik worden gemaakt van een doodlebug met witte of rode pad om de vloer grondig te schrobben. Gebruik zeker GEEN schuursponsje omdat dit krassen kan veroorzaken.
Verwijder vervolgens het resterende vuil met een wisser en een schone microvezel dweil of beter nog met een waterzuiger. Spoel ten slotte de vloer na met schoon water en een schone microvezel vlakmop. Wacht tot de vloer volledig droog is voordat u erop loopt.
Gewone schoonmaakmiddelen en allesreinigers bevattten vrijwel altijd zeep die een vettige film achterlaat waarin zich gemakkelijk vuil kan ophopen waardoor de vloer al snel een doffe uitstraling krijgt. Veel intensieve reinigers zijn dan weer te agressief en kunnen onherstelbare schade veroorzaken. Speciale gietvloerreinigers zoals onze EP 100 hebben ondanks een grote reinigingskracht een nagenoeg neutrale pH en zijn vrij van zeep en polymeren, zodat het geen residu (zeepfilm) achterlaat.
Om uw gietvloer snel en efficiënt te reinigen, raden wij het gebruik van een microvezel vlakmop aan. Een microvezel vlakmop absorbeert het vuil beter dan een gewone dweil en spettert niet, zodat er geen sporen op de muren achterblijven. Microvezel moppen zijn veel hygiënischer dan traditionele moppen en nemen tot 25% meer vuil op.
De ergste vijand van gietvloeren zijn zand en kleine steentjes die krassen kunnen veroorzaken en zelfs de toplaag ernstig kunnen beschadigen. Het is daarom belangrijk om regelmatig los vuil van de vloer te verwijderen met een stofwisser (swifer), zachte bezem of stofzuiger voorzien van een zuigmond met borstel (parketborstel). Het leggen van een grote schoonloopmat bij de ingangen zorgt ervoor dat het grofste vuil niet aan de schoenen blijft kleven en zo naar binnen wordt gebracht.
Het is ook belangrijk om beschermende viltjes onder de poten van het meubilair te leggen en het meubilair desondanks op te tillen bij het verplaatsen ervan. Bureaustoelen dienen te worden voorzien van zachte wielen die ook regelmatig moeten worden schoongemaakt.
Alhoewel EP 100 speciaal werd ontwikkeld voor het reinigen van gietvloeren is het product eveneens zeer geschikt voor het schoonmaken van andere type harde en waterongevoelige vloeren zoals PVC en tegelvloeren?